BOSONOGA PRIČA – BEZ DLAKA NA JEZIKU KAO BEZ SPUTAVAJUĆIH CIPELA (ZA ČITATELJE OBA SPOLA)- DRUGI DIO

Noge s nasminkanim licima i lotos u travi
Bose noge nacrtanih lica u travi

Ljetne antilop kaubojke

Ubojitih su isparavanja pa se još mogu zvati ubojke. Postoji izglasan zakon da se moraju nositi bez čarapa. Tek je u razmatranju novi članak zakona gdje bi unutar novih modela morali biti ugrađivani osvježivači prostora s rupicama na vrhu. Mnogima su sprdnja  ljeta. Ne uklapaju se niti u jednu ljetnu odjevnu kombinaciju. Znojiš se već pri uočavanju njih na drugima, a iz glave ne možeš izbaciti slike okoćivanja psića unutar njih, kao ni uzgajanje šampinjona. Nekima ne smeta što svoj gulaš od znoja kuhaju u njima. Do prvog snijega misle da će već imati zahvaljujući njima zimnicu.

One se ne nose kada ideš na bazen ili plažu, niti kada izlaziš s dečkom. Ne obuvaju se ni kad ideš u goste onima kod kojih se moraš izuvati u predsoblju.  Ako to učiniš, pozdravi se zauvijek od mnogih dosadašnjih prijatelja. Zbog tvojih bosih nogu ozbiljno razmišljaju čak i o postavljanju novog parketa jer ni dezinficiranje ni ribanje njega rakijom nije pomoglo. Nose se ili kad želiš sakriti izlizani lak ili ako njeguješ vlastite kandže ili pak kad skrivaš ljepotu svojih stopala zbog nesigurnosti.

Čupave patuljaste zvjerke ili mapetice

Slične su lutkama iz Muppet šoua ili pak pasmini tibetanski terijer, psićima duže dlake kojima šiške idu u oči. Da se u ljeto nose, zvale bi se saunice, no ljetne kaubojke su im otele takvu mogućnost slave.

Jeftine navlakuše na sniženju

Lako se omotaju svojom ljepuškastošću oko misli da ih trebaš pod hitno jer upravo takve tražiš cijeli svoj život. Izbrišu ti tad svo sjećanje na zgodnjakuše slične njima kojima više ni ne znaš broja, a čame zgurane u tvom cipelarniku kojemu već otpadaju police od tolike gomilice. Navuku te da ih kupiš sjajem kojim zrače, a kojem ti bivaš privučena zbog odlično razvijene intuicije. Toliko malo koštaju pa se poderu za čas, iako baš nisu oderale tvoj novčanik. Sve čine da bi se reklamirale i da bi ih se kupilo i ponovno navratilo u njihov trgovački dom.

Japanke iz Kine

Ljetne su opuštenke. Prijateljstva ili veze s njima kratkog su vijeka. Neke su zaguljenke pa ti stvore instant žulj, kao neke osobe koje su bile komplicirane, a otele su ti barem nakratko srce. Neke žele da se njihova boja, ako su tamnije naravi, duboko utisne u tvoje stopalo, da ih dugo ne možeš ni isprati, a ni izbaciti iz memorije, kao ni njihova zlodjela. S vremenom shvatiš da su te naučile kakvu obuću ne želiš imati uz sebe i kakvu ćeš ubuduće birati. I budeš im zahvalan na primljenoj poruci nekoć ili te pak poždere vlastita srdžba aždaje. Nju si sam stvorio u umu šopanjem istim pričama godinama  ̶  o njima kao svojim mučiteljicama.

Poderuše smotanke

Jednodnevke su s kondicijom na nuli. Kupiš ih, izađeš u njima iz butika i već ih zguliš pri popikavanju o pločnik. Znaju prijateljevati s japankama iz Kine jer sličnih su manira. Nisu loše u duši i u njima kad padneš ne slomiš nogu zbog potplata od tvrde gume. Dok ih tek kod kuće promotrimo u cijelosti, zaključujemo da nisu ništa krive. Jednostavno ih nije napravio dizajner koji bi im bio uzor.

Noge s naslikanim licima sa pčelom na vrhu desnog kažiprsta

Lakirane bombonuše

Za  ispale oči tvog frajera, pokretača uzburkanih valova srca. Vadiš ih iz cipelarnika najmanje dvaput godišnje: za njegov rođendan i vašu godišnjicu braka ili hodanja. Ima i onih sretnijih bombonuša koje pamte češće igre Monopolyja na skidanje, dok jedino one ostanu glavna zvijezda na stopalima. Nerado se dosađuju u ormaru i da se taloži na njih prašina. Vrište ne bi li iskoristila svoju maštu igre s njima.

Lažne starke

Glume zvijezdu i bijelom kapicom paraju oblake. Misle da sjaj zvijezde mogu kamuflažom svoje istinske prirode kupiti. Vlastite su saboterke i tek na smetlištu to shvate, iako i tamo pronalaze svoje sljedbenike. One su se uvjerile da imaju na sebi od rođenja nalijepljenu plavu zvijezdu kao i originalne visoke All star. Lažljivošću se odaju kad te ubrzo počnu žuljati. Toliko im se mjesto  u unutrašnjosti kod pete izderalo da tek onda shvatiš gdje je njihova ahilova peta. I sebi i njima štetiš stavljajući flaster prevencije radi i trpeći ih predugo.

Baciš ih kad si dovoljno mudra i hrabra, kad znaš da zaslužuješ bolje. One sebe neće zaliječiti, a ti više ne želiš gutati njihova ugnjetavanja i pritiskanja. Postaješ zviždačica lažnih starki. Mnoge poznanike obavijestiš da si upravo njih kupila i što su ti sve smještale dok god si im to dopuštala.

Skajuše

Zaguljenke, sadističke žigosarke, još opasnije od lažnih starki. Uzgajateljice pa rastvarateljice krvavih žuljeva. Napadaju sa raznih strana i dok ti je još uvijek otvorena rana na stopalima. Takve su mutne prevarantice. Koti ih se sve veći broj  u trgovačkim kućama. Pri ugledavanju njih u izlogu, odmah se oblizneš. Kupivši ih, dobiješ lekcije o patnji. Učiš na greškama, bilo na njihovim tvorničkim ili na svojima jer si se dala uvući u njihov sintetički uložak. Vidjevši ono što je umjetno, ti naučila si više nikada ne pristati na manje. Vraćaš se prirodnom materijalu i time i svojoj pravoj prirodi. Skupina prirodnih, poštenih i odanih cipela samo je još tebe čekala.

Jetijevke

Niže, naizgled glomazne čizme, u srodstvu sa eskimkama. Kao da su od krzna jetija. Ujedno su i čudo. Koliko god žena bila primjerice, vitka, one ne ispadaju, iako su ogromne. Postoje i njihove rođakinje za kod kuće: umiljate jetijevke papuče koje griju stopala kao da su peć na drva. Žele ti ugoditi toliko da ne poželiš izaći iz topline doma kad tvoj grad obaspe ledena prhut s neba. S njima treba biti oprezan da se ne bi previše uljuljkao u vlastitu zonu ugode.

Čizme prekoljenuše ilil žensketirke

Neki ih zovu i mušketirke, a na vrhu koljena se mogu presavinuti što ih odaje kao estete. Sklonija sam zvati ih i žensketirke jer znaju šarmirati poput vrsnih zavodnica.

Tračerske anoreksične kožnjače

Preuske su čizme sa blokiranim ciferšlusom. Zlosretnikače zbog kojih ti postaješ narikača za slobodom. Pokušavaš ih se otarasiti s nogu, no one sve više postaju tvrdoglave priljepljenke. Izazivačice su nereda u tvojoj mirnoj svakodnevnici. Kad te udese, o njima priča i mnogo poslije cijela hitna.  Tamo završiš kada ih nikako ne može skinuti, kao ni tvoja cimerica ni dečko. Pri pokušaju izuvanja porazbijali su nekoliko skupocjenih kristalnih čaša. Okrhnuli su dijelove namještaja pri preznojavanju da ih odčepe od tvojih savršeno isklesanih listova u teretani. Tu ni škare ni noževi nisu pomogli. Samo posebna liječnička vrsta pile.

Kontejnerke ili kontejnerice 

Samo su još za to mjesto jer su smrdljivke, iako su te godinama dobro pratile kroz život. U nekim  rijetkim prilikama budu  i slučajno odbačene, iako su još u izvrsnom stanju. To se dogodi pri preseljenju jer vreću s njima zamijeniš s vrećom za smeće. Barem nisu bile u njoj same. Bio je to pravi tulum u vreći za čitavo sestrinstvo,  za njih šest pari. Korisne su jer te natjeraju, želio ti to ili ne, na rješavanje suvišnih stvari i prevelikog vezivanja za materijalno.

~ Treći dio čarobnog i zanimljivog popisa cipela slijedi ovoga petka ~

Ako vam se tekst svidio, podijelite ga s prijateljima preko Facebooka (ikonice za dijeljenje su ispod teksta dolje) i lajkajte ga na Facebook stranici Boginja lotosa – blog Maje Jasić Dašić.

Pogledajte novi video Kratki osvrt o Bosonogom razgovoru u travi i autentičnosti. Nalazi se na mom Youtube kanalu Majin svijet čarolije. Stisnite Pretplati me (besplatno je) na mom novom Youtube kanalu. Lajkajte videa i dijelite ih s drugima.

Video na Youtube kanalu Majin svijet čarolije: Kratki osvrt o bosonogom razgovoru u travi i autentičnosti
Više od Maja Jasić Dašić
ZAHVALA IZVORU
Ove note od urešenih slova darujem Jedinom našem, koji nosi lica sviju...
Pročitajte više
Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)